مهمترین اخبار اقتصادی سه شنبه ۲۷ اسفندماه ۹۸| قیمت طلا، دلار و سکه
به گزارش خبرگزاری رسا، مهمترین اخبار اقتصادی سه شنبه 27 اسفند ماه ۹۸ به شرح ذیل است:
قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز امروز ۹۸/۱۲/۲۷
امروز در بازار آزاد قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید 6 میلیون و 135 هزار تومان و طرح قدیم 5 میلیون و 885 هزار تومان است.
ضمن آنکه قیمت نیم سکه بهار آزادی 3 میلیون و 35 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و 740 هزار تومان و سکه گرمی 965 هزار تومان تعیین شده و به فروش می رسد.
قیمت هر گرم طلای 18عیار هم 610 هزار تومان، هر گرم طلای 24 عیار 812 هزار تومان و هر مثقال طلا 2 میلیون و 622 هزار تومان ارزشگذاری شده است، ضمن آنکه هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت 1485 دلار معامله میشود.
هماکنون در بازار آزاد قیمت دلار 15 هزار و 900 تومان، درهم امارات 4 هزار و 430 تومان، یورو 17 هزار و 550 تومان تعیین شده و بهفروش میرسد.
صرافیهای بانکها امروز سه شنبه قیمت دلار را برای فروش به مردم 15 هزار و 750 تومان اعلام کردهاند. این صرافیها دلار را از مردم با قیمت 14 هزار و 900 تومان خریداری میکنند، بر همین اساس طی روز جاری قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکها 17 هزار و 450 تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافیها 16 هزار و 800 تومان است.
۴کالایی که به خاطر ویروس کرونا سقوط کرده اند
این تنها نفت نیست که در شرایط فعلی سقوط می کند، کالاهای دیگر مثل فلزات گرانبها هم وضعیت مشابهی دارند. حتی طلا هم نتوانسته موقعیت خود را به عنوان یک سرمایه گذاری ایمن حفظ کند.
همه چیز به پایین ترین حد خود رسیده است. حتی بیت کوین که قابلیت مجازی بودن آن میتوانست از نظر تئوری از آن در برابر یک ویروس بیولوژیک حمایت کند، در امان نبوده است. پالادیوم هم که اخیراً به بالاترین حد رسیده بود و محبوب ترین فلز قلمداد می شد، تحت تاثیر قرار گرفته است.
نفت
نفت نه تنها با کاهش رشد تقاضا ناشی از شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکند، بلکه قربانی اقدام عربستان و روسیه برای پر کردن بازار با نفت ارزان هم شده است. در حالی که تولید این دو دوست قدیمی و دشمنان فعلی هنوز افزایش نیافته ولی احتمالا در اول آوریل اتفاق میافتد و بازار نفت را پر خواهد کرد. در واقع عربستان در حال کرایه نفتکش های بسیار بزرگ برای حمل این مقدار نفت اضافی و غیرضروری به بازار است.
نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت به خاطر جنگ قیمت عربستان و روسیه ، بدترین ماههای خود را در تاریخ سپری میکنند.
طلا درخشندگی خود را از دست می دهد
ناگهان، در بحبوحه شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان، همه متوجه شدند که طلا در واقع هیچ کاربردی به جز جذابیت ندارد. طلا دیگر نقشی به عنوان یک سرمایه گذاری ایمن بازی نمی کند.
درست یک هفته قبل، تصور می شد ویروس کرونا قیمت طلا را به اوج می رساند. حتی طرفداران متوسط طلا هم مطمئن بودند این کالای سرمایه گذاری ایمن در جهان بیشترین سود را از شیوع این ویروس خواهد برد. طلا در هفته گذشته به بالاترین حد خود طی هفت سال گذشته رسیده بود ولی بعد ناگهان درخشندگی خود را از دست داد.
پالادیوم: یک اوج کوتاه مدت
ویروس کرونا بر فروش خودرو تاثیر گذاشته است و فروش خودرو ارتباطی مستقیم با پالادیوم دارد. فروش خودرو در چین در ماه فوریه 82% به صورت سالانه سقوط کرد. قیمت پالادیوم هم زمان با کاهش قیمت سایر کالاها در سراسر جهان 30 درصد در هفته گذشته پایین آمد و بدترین هفته خود را در روز جمعه به پایان رساند. ارزش این کالا از 2500 دلار در اول هفته به 1800 دلار در روز جمعه رسید.
بیت کوین: هیچ امنیت دیجیتالی وجود ندارد
شاید تصور شود یک ارز 100 درصد مجازی در برابر تاثیرات یک ویروس فیزیکی ایمن باشد ولی سرمایه گذاران بیت کوین در این هفته شوکه شدند. بیت کوین 50 درصد ارزش خود را طی دو روز از دست داد.
فقط بیت کوین نیست، همه ارزهای مجازی سقوط کرده اند. کل سرمایه بازار برای کل بازار ارز مجازی طی 24 ساعت 93.5 میلیارد دلار کاهش یافت.
نرخ دیه سال ۹۹ اعلام شد
غلامحسین اسماعیلی در ادامه نشست خبری خود که از شبکه اینترنتی سیمای عدالت پخش شد، در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مبلغ دیه در سال 99 اظهار کرد:به موجب قانون در پایان هر سال برای سال جدید قوه قضائیه باید نرخ دیه را اعلام کند.
وی گفت: این موضوع در جلسه شورای عالی قضایی مطرح و نرخ دیه در ماههای غیرحرام با رشد 20 درصدی نسبت به امسال، 330 میلیونتومان تعیین شد.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: دیه سال 98 در ماههای غیر حرام 270 میلیون تومان بود که به 330 میلیون تومان رسید و از اول فروروین 99 لازمالاجراست.
کاهش 3658 واحدی شاخص بورس تهران
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه 27 اسفند 98 با کاهش 3658 واحد به رقم 502 هزار و 421 واحد رسید.
شاخص کل بورس با معیار هموزن 882 واحد افت کرده و به رقم 173 هزار و 785 واحد رسید.
ارزش بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از 1834 تریلیون تومان رسید.
معاملهگران در بورس اوراق بهادار تهران امروز بیش از 4.6 میلیارد سهام حق تقدم و اوراق مالی در قالب 682 هزار نوبت معامله و به ارزش 3926 میلیارد تومان داد و ستد کردند.
امروز با نگاهی به معاملات بورس و فرابورس ایران در مجموع حدود 6 هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید برای شرکتهای بورسی و فرابورسی فراهم شده و حجم معاملات و داد و ستد در این دو بازار به این رقم رسیده است.
امروز شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی در بورس تهران 976 واحد افت داشته و به رقم 133 هزار و 905 واحد رسید.
شاخص قیمت با معیار هموزن با کاهش 587 واحد به رقم 115 هزار و 620 واحد رسید.
شاخص آزاد شناور با کاهش 5541 واحد به رقم 638 هزار و 637 واحد رسید.
شاخص بازار اول بورس با کاهش 3503 واحد به رقم 355 هزار و 335 واحد رسید و شاخص بازار دوم بورس که معاملات بلوکی و عمده در آن انجام میشود با کاهش 3 هزار و 712 واحد به رقم یک میلیون و 65 هزار و 771 واحد رسید.
امروز شاخصهای مخابرات ایران، صنعتی پاکشو و همراه اول در تقویت شاخص کل بورس بیشترین اثرات را داشتند و شاخصهای پتروشیمی پارس، بانک ملت، پالایش نفت بندرعباس و گروه مپنا بیشترین اثر کاهشی در شاخص بازار را داشتهاند.
نمادهای پربیننده که مورد اقبال سرمایهگذاران قرار گرفت شامل بانک ملت، بانک تجارت، گلوکوزان، پالایش نفت اصفهان، صنایع مس ایران،فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان و شرکت نوش مازندران بودهاند.
در پایان معاملات فرابورس ایران نیز امروز شاخص کل 57 واحد افت کرده و به رقم 6491 واحد رسید.
ارزش بازار اول و دوم فرابورس به بیش از 393 هزار میلیارد تومان رسید.
امروز معاملهگران در فرابورس ایران بیش از 1.6 میلیارد سهام حقتقدم و اوراق مالی در قالب 447 هزار معامله و به ارزش 2 هزار و 3 میلیارد تومان داد و ستد کردند.
امروز نمادهای تولید برق دماوند و سنگ آهن گهرزمین بیشترین اثر افزایشی در شاخص فرابورس را داشتند و نمادهای پتروشیمی زاگرس، مادیران، ذوبآهن اصفهان، فرابورس ایران و پالایش نفت لاوان بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس را داشتهاند.
نمادهای پربیننده در فرابورس ایران امروز شامل ذوبآهن اصفهان، صنایع کاغذ پارس، سرمایهگذاری میراث فرهنگی، بانک دی، توسعه و عمران استان کرمان، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان، توسعه مولد نیروگاهی جهرم، ماشینهای اداری ایران و کشاورزی و دامپروری بینالود بودهاند.
امروز با پیام ناظر بازار برخی نمادهای بورسی بازگشایی شدند، برخی متوقف، تعدادی دچار وقفه و برخی نیز حراج شدند.
امروز بازگشایی نماد معاملاتی نوش مازندران، صنعتی پاکشو، غذایی کشت و صنعت چینچین، بیمه ما، داروسازی سبحان، بازرسی فنی و کنترل خردگی تکینکو، سرمایهگذاری گروه توسعه ملی، شرکت باما، شرکت نیروکلر، تولید فیبر ایران، انجام شد.
در پیام دیگری توقف نماد کاشی حافظ، توقف بانک تجارت، توقف شرکت باما انجام شد.
در پیام دیگری وقفه در معاملات نماد غلطکسازان سپاهان و شرکت داروسازی ابوریحان انجام شد. در پیام دیگری حراج مجدد نماد معاملاتی ایرکاپارت صنعت، انجام شد.
افزایش سرمایه ایران خودرو
مجمع عمومی فوقالعاده ایرانخودرو امروز سه شنبه با حضور حدود 64درصد از صاحبان سهام در محل شرکت ساپکو برگزار شد.
در این مجمع، سهامداران حاضر به افزایش سرمایه نزدیک به 2هزار درصدی ایرانخودرو رای دادند، به این ترتیب سرمایه ثبت شده این شرکت از رقم 15،300،000 میلیون ریال به رقم 301،656،068میلیون ریال افزایش خواهد یافت تا راه برای اصلاح ساختار مالی این گروه معظم صنعتی فراهم آید.
انجام این افزایش سرمایه یکی از برنامههای اصلاحی مدیریت ارشد ایرانخودرو بود که امروز اکثریت سهامداران بر روی آن مهر تایید زدند.
در ابتدای جلسه فیض بخش به عنوان رییس مجمع، در سخنانی خطاب به سهامداران گفت: عملکرد تیم مدیریتی ایران خودرو در حوزه داخلیسازی قطعات پیشرفته و توسعه محصولات جدید قابل تقدیر است و برای ارتقای این میسر نیازمند حمایت سهامداران است.
در ادامه، فرشاد مقیمی مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو ضمن تشریح اقدامهای انجام شده برای توسعه فعالیتهای شرکت، بر ضرورت انجام این افزایش سرمایه تاکید کرد و گفت: با افزایش سرمایه در آستانه 59 سالگی ایرانخودرو، این شرکت دوباره متولد شده است.
وی افزود: با تدوین برنامههای جدید، ایرانخودرو به جایگاه اصلی خود باز خواهد گشت.
در پایان جلسه مجمع، موضوع افزایش سرمایه به رای گذاشته شد که حاضران در مجمع به اتفاق، به آن رای مثبت دادند.
با این افزایش سرمایه، ایرانخودرو به یکی از بزرگترین شرکتهای صنعتی فعال در ایران به لحاظ سرمایه ثبت شده تبدیل شد. به باور کارشناسان این افزایش سرمایه میتواند مسیر رشد و بالندگی گروه صنعتی ایرانخودرو را در سالهای آینده هموارتر سازد.
به منظور حفظ سلامت سهامداران و جلوگیری از تجمع و شیوع احتمالی بیماری کرونا، مجمع عمومی فوق العاده ایران خودرو به صورت آنلاین از سایت اینترنتی این شرکت پخش شد و هم زمان چندین هزار سهامدار از پخش زنده مجمع دیدن کردند.
تجربه تلخ تنظیم بازار یک سال پس از تعلیق قانون انتزاع/ قیمت میوه افزایش یافت
در یک هفته گذشته قیمت میوهها افزایش محسوسی در بازار داشته، در این میان افزایش قیمت میوههای وارداتی مثل موز نیز بسیار قابل توجه بود. گرچه نزدیک شدن به ایام عید بهانه خوبی برای این افزایش قیمتها میتواند باشد اما از آنجایی که شیوع کرونا تقاضا را کاهش داده، بنابراین تقاضای بیشتری در کار نیست. آنچه قیمتها را افزایش داده تنها عدم نظارت بر بازار است، به ویژه آنکه اگر در کنار این مسأله توضیحات مسؤولان وزارت صمت را مبنی بر ذخیرهسازی 6 هزار تنی میوه برای ایام عید را در نظر بگیریم، این افزایش قیمتها هیچ توجیهی ندارد.
مسأله دوم اینکه تولید میوهها هم توسط باغداران امسال به حد کافی بوده است. بیش از 10 میلیون تن سیب و مرکبات در کشور تولید شده که بیش از نیاز بازار است. اما عدم نظارت بر بازار میوه قیمتها را بالا برده است به طوری که قیمت میوههای تنظیم بازاری از سوی وزارت صمت با تأخیر زیادی اعلام شد و دوم اینکه این قیمتها نسبت به قیمتی که اکنون در بازار میوه و ترهبار تهران به فروش میرود بسیار بالاتر است.
اسدالله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی با اشاره به آغاز توزیع میوههای تنظیم بازاری گفت: «استقبال مردم از این میوهها بسیار سرد است.»
وی دلیل آن را چنین عنوان کرد که میوههای تنظیم بازاری، سیب درختی و پرتقال با قیمت هر کیلو 5600 تومان از سوی اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در اختیار مغازهداران قرار میگیرد و مغازهداران باید این میوهها را به قیمت هر کیلوگرم 6 هزار تومان به مصرفکننده نهایی عرضه کنند.
کارگر ادامه داد: قیمت میوههای تنظیم بازاری معمولا باید کمتر از نرخ بازار باشد اما هم اکنون این روند معکوس است به عبارت دیگر مغازهداران میوه را از میدان مرکزی میوه و ترهبار کیلویی 4 هزار و تا 4200 تومان میخرند و میتوانند با قیمت بالاتر از 6 هزار تومان نیز عرضه کنند بنابراین تمایلی به خرید میوههای تنظیم بازاری وجود ندارد.
* دو دلیل افزایش قیمت میوه
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی با ابراز نگرانی از قیمت میوههای تنظیم بازاری که توسط وزارت صمت اعلام شده گفت: ما منتظر تغییر قیمتها و اعلام نرخهای جدید تنظیم بازاری هستیم تا این شرایط رفع شود.
بنابراین آنچه مشخص است دو دلیل اعلام دیرهنگام قیمت و همچنین اعلام غیرمنطقی قیمت، عامل افزایش قیمت میوه در بازار بوده است. البته چند قلم میوه وارداتی مانند موز، نارگیل، انبه و آناناس که مشکلاتی در واردات آنها ایجاد شده به دلیل شیوع کرونا بوده که شاید قابل توجیه باشد. در روزهای پس از شیوع ویروس کرونا واردات 4 میوه که مجوز قانونی دارند محدود شده و به دلیل کاهش تقاضا در بازار قیمتهای آن افزایش یافته است، به طوری که قیمت هر کیلوگرم موز در میدان مرکزی میوه و ترهبار، 15 تا 20 هزار تومان شده است. در حال حاضر 150 کشور جهان درگیر ویروس کرونا هستند و واردات از کشورهای دیگر یا لغو شده و یا با ملاحظات بسیار سختی صورت میگیرد.
* افزایش قیمت 4 قلم میوه وارداتی به دلیل مشکلات ناشی از کرونا
در این زمینه علی حاج فتحعلی نایب رئیس اتحادیه بارفروشان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس، افزایش قیمت میوههای وارداتی را تأیید کرده و گفت: 4 قلم میوه موز، نارگیل، انبه و آناناس که از نظر قانون منعی برای واردات آنها نیست با محدودیت زیادی وارد میشود و به همین دلیل قیمت در بازار بسیار افزایش یافته است.
وی در عین حال از فراوانی میوه در میدان مرکزی میوه و ترهبار خبر داد و گفت: تنوع و فراوانی عرضه در این میدان بسیار زیاد است و قیمتها هم تقریبا مناسب است. افزایشهایی که در بازار وجود دارد شاید به دلیل عدم نظارت است.
میدان مرکزی میوه و ترهبار گلوگاه اصلی عرضه میوه است که روزانه از تمام استانها به این منطقه سرازیر میشود و از اینجا در داخل تهران و یا شهرهای دیگر به صورت مویرگی ارسال میشود. بنابراین شاخص قیمت در این مکان نشاندهنده وضعیت عرضه توسط تولیدکنندگان و قیمت واقعی است. اما زمانی که پای این میوهها به بازار میرسد افزایشهای زیادی پیدا میکند، اگرچه قانون افزایش تا 30 درصد را برای فروشندگان میوه در سطح شهر مجاز دانسته اما بعضی موقع این افزایش قیمتها به بیش از صد درصد میرسد. بنابراین یکی از دلایل افزایش قیمت میوه در هفتههای اخیر را به رغم فراوانی و مناسب بودن قیمت در میدان مرکزی میوه و ترهبار سرپیچی مغازهداران از نرخ مصوب و عدم نظارت بر این تخلفات باید دید.
* کاهش قیمت میوههای ضد کرونا
حاج فتحعلی قیمت میوههای به اصطلاح ضد کرونایی که پیش از این برخی اعلام کردند که لیموترش، لیمو شیرین، سیر و زنجبیل باعث مقابله با کرونا میشود، کاهشی عنوان کرد و گفت: قیمت این قبیل میوهها بسیار پایین آمده اما همچنان به قیمت قبلی خود برنگشته است، به طوری که هر کیلوگرم لیموترش که پیش از این به 30 هزار تومان نیز رسیده بود اکنون با قیمت 14 هزار تومان به فروش میرود و قیمت سیر که به کیلویی 50 هزار تومان رسیده بود با قیمت 20 هزار تومان عرضه میشود.
امروز معاون سازمان صمت استان تهران اعلام کرده که سیب و پرتقال درجه یک به میزان 7 هزار تن در انبارهای استان توسط مباشرین ذخیره و به قیمت مصوب برای مصرف کننده آماده عرضه است.
مجتبی شیرقاضی با بیان اینکه توزیع میوه شب عید در تهران آغاز شده گفته است پرتقال و سیب با قیمت مصوب از امروز در تهران توزیع میشود، اما فروشندگان میوه و سبزی به قیمتهای اعلامشده توسط وزارت صمت اعتراض دارند و میگویند قیمت در میدان مرکزی میوه و ترهبار پایینتر است و هیچ استقبالی از میوه تنظیم بازاری نمیکنند.
هنر دولت و مسؤولان تنظیم بازار بیشتر زمانی نمود پیدا میکند که بتواند قیمت محصولاتی را که در داخل تولید کافی ندارد را مدیریت کنند، اما زمانی که محصولی در داخل بیش از نیاز کشور تولید میشود و نتوانیم این قیمتها را مدیریت کنیم، قابل قبول نیست.
* قیمتهای تنظیم بازار بالاتر از قیمتهای بازار
مسؤولان تنظیم بازار قیمتهایی را ارائه کردهاند که در حال حاضر گرانتر از آنچه که در میدان مرکزی میوه و ترهبار عرضه میشود است، بنابراین این قیمتهای به اصطلاح تنظیم بازاری هیچ کمکی به متعادل کردن قیمت بازار نخواهد کرد بلکه طبیعی است که فروشندگان با مقایسه، قیمتهای خود را افزایش خواهند داد.
بر اساس قانون انتزاع که تنظیم بازار محصولات کشاورزی را به عهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشته بود، تنظیم بازار در سالهای گذشته به خوبی پیش رفت. امسال اولین تجربه وزارت صمت پس از معلق کردن قانون انتزاع است که تاکنون نتوانسته رضایت این صنف را برآورده کند، به طوری که رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی درخواست تجدیدنظر وزارت صمت درباره قیمت تنظیم بازاری کرده است.
بدیهی است که برای عملی کردن یک موضوع باید چارچوبهای اصلی آن درست باشد. بالا یا پایین بودن قیمت در بازار درست است تا حدود زیادی به مسائل تولید و واردات بستگی دارد، اما باید چارچوبها و سیاستهای وابسته به آن نیز کاملا درست و منطقی باشد. معلق گذاشتن قانون انتزاع (تمرکز وظایف بازرگانی در وزارت جهاد کشاورزی) از اشتباهات بزرگی بود که باعث شده قیمتهای محصولات کشاورزی با نوساناتی همراه باشد.